Bulgária

BULGÁRIA

FAKULTATÍV PROGRAM

 

Szozopol – Ropotamo – hajókázás
Hajókázás a Sztrándzsa hegység nemzeti parkjában lévő Ropotamo folyó felső torkolatáig. Városnézés a több évezredes múlttal rendelkező, volt ókori görög kolóniába, Szozopolba. Megtekinthetik a Szent György templomban őrzött, 2010-ben, a közeli Szent Iván szigeten történő ásatások során felfedezett ereklyét, amit Keresztelő Szent Jánosnak tulajdonítanak. Az árusok által kínált bőráruk, ezüst ékszerek, és szuvenírek gazdag választéka kitűnő lehetőséget nyújt az ajándék vá- sárlására. A program alatt meglátogatják a pomoriei – Bulgária egyetlen, működő tengerparti kolostorát – Szent György kolostort, ahol szerzetesek által termelt bort is vásárolhatnak. A főszezonban a program tartalmazza a burgaszi nemzetközi homokszobor kiállítás meglátogatását.

Ár: 54 leva / felnőtt - 28 leva / gyerek

 

Várna – Delfinárium – Aladzsa kolostor
Egész napos kirándulás Bulgária második legnagyobb városába. A program alatt a csoport megtekinti a felnőtt közönség számára is érdekes Delfinárium kb. 40 perces műsorát, majd ellátogat a 13. századi sziklafalba vájt Aladzsa kolostorba. Megismerkedhetnek a város főbb nevezetességeivel, és a két órás szabadprogram alatt megtekinthetik a római-kori termálfürdőt, a Haditengerészeti és Történelmi Múzeumot. Sétálhatnak és vásárolhatnak a városközpontban. A program tartalmazza a Delfinárium és az Aladzsa kolostor belépőket.

Ár: 70 leva / felnőtt - 45 leva / gyerek

 

Bolgár est - vacsorával, parázson táncolással
Esti program egy közeli bolgár faluban, tradicionális skanzen jellegű étteremben, ahol megismerkedhetünk a helyi táncokkal és szokásokkal, kézművességgel. Ajándékvásárlási és állatsimogatási lehetőséggel. A négyfogásos vacsorát gazdag, szórakoztató- és folklór- program teszi még élvezetesebbé, a helyi bor fogyasztása korlátlanul áll rendelkezésre. Gyermekeknek animációs program. Az estet az egyedülálló parázstánc bemutatása tetőzi.

 Ár: 49 leva / felnőtt - 27 leva / gyerek

 

Jeep safari, ebéddel
Egy napos kirándulás a Balkán hegység oldalán, gyönyörű tengerparti panoráma mellett. A program különlegessége nemcsak az egyedi útvonal, amely a program nagyobb részében hegyi terepen vezet, hanem az, hogy a vendégek saját maguk vezethetik a jeepeket (jogosítvány szükséges), útravalónak egy nagy ásványvizet biztosítunk. Az első pihenő egy természetes partrészen történik, ahol a felfrissülést animációs programok (többek között légpuskázás) garantálják. A következő állomáson bor és fügepálinka kóstolásra kerül sor egy helyi termelő pincéjében, amit a finom ebéd (főétel, saláta, köret, desszert; az italfogyasztás külön fizetendő) követ. A program egy bizánci kolostor romjainak meglátogatásával folytatódik, ahonnan fantasztikus tengerparti kilátás nyílik Bulgária legkeletibb pontjára, az Emine fokra. Ezt követő- en az irakli érintetlen homokos szabadstrandon fürdőzésre van lehetőség.

Ár: 69 leva / felnőtt – 30 leva / gyerek

 

Neszebári városnézés és tengeri séta a Magellán hajón, ebéddel
A program egy órás idegenvezetéses körsétával indul Neszebar óvárosában. A négyórás hajóút Neszebár, Napospart és Szveti Vlasz környékén történik, egy kétfedélzetes hajón (felső szint – napozóterasz). A vidám hangulatot a gyönyörű panoráma, a fürdési lehetőség és az animációs program biztosítja. All inclusive italfogyasztás (üdítők, ásványvíz, kávé, bolgár rakija, bor és sör stb.) és ebéd (2 féle saláta, rostonsült hal körettel, desszert) az út időtartama alatt biztosított. Évek óta a magyar turisták kedvenc programja. A gyerekeknek külön kalóz program „Magellán kincsének” keresésével.

Ár: 64 leva / felnőtt – 20 leva / gyerek

 

Isztambul Egynapos kirándulás.
Az idegenvezetéssel egybekötött körséta alatt meglátogatják Isztambul fő nevezetességeit: a Bizánc kori Hippodromot, a Kék mecsetet, elsétálnak az Hagia Szophia és Hürrem Szultána török fürdője mellett, majd a Topkapi Palota kertjén át egészen a négyfogásos ebédet nyújtó Orient Express étteremig. További fakultatív program lehetőség: másfél órás hajókázás a Boszporuszon, a szultáni palota és az Elsüllyedt Palota meglátogatása illetve vásárlási lehetőség az Egyiptomi vagy a Grand Bazárban.

Ár ebéddel: 129 leva/felnőtt, 64,5 leva/gyerek
A kiránduláshoz a visszaérkezéstől számított 6 hónapig érvényes útlevél szükséges!

 

Veliko Tarnovo és Arbanaszi Egész napos kirándulás.
Panorámás utazás a Balkán hegységen keresztül. Érkezés Veliko Tarnovoba, Bulgária középkori fővárosába. A csoport meglátogatja Bulgária egyik legjelentősebb történelmi helyszínét: az uralkodói palotát és vá- rat, Tzarevetz-t, valamint az óváros központját, ahol a kézművesek műhelyeiben élőben tekinthetik meg a mesterek munkáját. Délután ellátogatnak egy igazi bolgár skanzenbe – Arbanasziba, meglátogatnak egy 17. századi házat, ami ma néprajzművészeti múzeumként funkcionál. A program a Szűz Mária kolostorban lévő csodatevő Szűz Mária ikon megtekintésével végződik. A részvételi díj tartalmazza az ebédet!

Ár: 109 leva / felnőtt - 54,50 leva / gyerek

 

Búvárkodás
Lassan hagyományossá váló programunk. Neszebár újvárosi sziklás partjainál merülhet a habokba az, aki nem csak a tengerpart, de a tengeri élővilág szerelmese is. A másfél-két órás tanfolyamot követően akár a kezdők is önállóan merülhetnek, természetesen oktatók kíséretében. A merülés kb. 40 perc, és felejthetetlen élményt nyújt. A Fekete-tenger élővilágában, rákok és kagylók sokaságában, és az aljnövényzetben megbújó halakban gyönyörködhet. Kérjük, hogy a részletesebb tájékoztatásért forduljanak a telepített idegenvezetőinkhez.

Az ár tartalmazza a szállodától a neszebári búvárközpontig a transzfert, Elenite és Pomorie közötti bármely üdülőhelyről.
Ár: 90 leva / felnőtt és gyerek egyaránt (Vizsgával rendelkezőknek egyéni egyeztetés alapján külön program lehetséges)

 

Zseravna - Kék hegy kirándulás borkóstolóval
Zseravna, skanzen jellegű falu megtekintése, majd a helyi néprajzi múzeum megtekintése. A 200 éves múlttal rendelkező Szent Nikolaj templom látogatása, amelyet ebéd követ a Kamcsija folyó partján található autentikus bolgár étteremben. Ebéd után indulás a Kék hegyhez, mely Szliven városa felett magaslik. A Kék hegyi kirándulást követően lehetőség van fakultatív libegőzésre (ára kb 10 lv/fő), ahonnan gyönyörű kilátás nyílik Szliven városára illetve Bulgária büszke hegyeire, egyedülálló tájaira. Továbbá Szliven városában utasaink megtekintik a Kristálygyár showroomját. Karnobat városához közel egy borászatban, borkóstoló keretein belül megismerkedhetnek a bolgár borkultúra különleges boraival, ahol borászati múzeumban is körbevezetjük utasainkat.

Ár: 79 leva/felnőtt – 39 leva/gyerek

 

Rózsák völgye, Shipka szoros és Etar skanzen - ebéddel
Egész napos kirándulás a Balkán hegység szívében. Felfedezhetik az i.e. 4. századból származó, kazanlaki trák sírt (ami az UNESCO világörökség része) és az egyedülálló Néprajzművészeti Központot, – a Rózsák völgyét – ahol élőben tapasztalhatják meg a rózsaolaj előállításának folyamatát. Ebéd után meglátogatják a Shipka emlékművet, melyet az 1920-as években állítottak fel a Balkán hegység 1523 m magas csúcsán, a 19. sz. végén zajló török uralmat megdöntő bolgár-orosz felszabadító harcok emlékére. Délután meglátogatják Bulgária legnépszerűbb skanzenét (“Etar”), és megismerkedhetnek a néphagyományokat őrző kézművesek munkájával.

Ár: 99 leva / felnőtt - 49,50 leva / gyerek

 


A kirándulásokat a külföldi szervező cég (pl. Temma Ltd. vagy Alfamarine Ltd.) szervezi, és minden a programmal, illetve annak lebonyolításával kapcsolatos felelősség őt terheli.

A programok árainak és időpontjainak változtatási jogát fenntartják, de a már befizetett utakra ez nem vonatkozik. Az esetleges változtatásokról tájékoztatjuk Utasainkat.