Karpathos

KARPATHOS

FAKULTATÍV KIRÁNDULÁSOK

 

OLYMPOS (egész napos)
Programunkat egy kellemes hajókázással kezdjük. Pigadia kikötőjéből reggel 8:30-kor indulunk északra haladva a sziget keleti partja mentén. A 1,5 órás hajóutat a sziget legszebb partjai (Kato Lakos, Achata, Kyra Panagia, Apella, Agios Jannis) a kopár bércek és a meseszép zöldellő völgyek látványa teszi még izgalmasabbá. Diafani faluba megérkezvén busszal közelítjük meg Olympost (6-7km), maga a festői falucska egy magas szélfútta ormon fekszik kissé elzártan, mivel régen a középkorban gyakoriak voltak a kalóztámadások. A tradicionális faluban az apró kis házak karnyújtásnyira állnak egymástól, a lépcsők útvesztőjében sorban találkozhatunk a falusi hölgyek által hordott helyi népviselettel és a régi működőképes malmokkal. A program során elhaladunk a tradicionális pékség mellett, ellátogatunk egy tipikus karpathoszi házba, ahol megcsodálhatjuk a belső dekorációt, a fából készült bútorokat, majd egy helyi cipészműhelybe sétálunk el , végül pedig Szűz Mária templomát tekintjük meg. Kétórás szabadidőnk alatt lehetőség lesz egy ebéd keretében a helyi ízeket (Makarounest) megkóstolni, napunk zárásaképpen pedig igény szerint Diafaniban fürdőzhetünk, 18:00-kor érkezünk vissza Pigadiába.

Ár: 42 EUR

 

„KÉK NAP” - HAJÓKIRÁNDULÁS BBQ-VAL (egész napos)
Az egész napos kirándulás során a sziget keleti partja mentén hajókázunk, melynek szépsége egyedülálló és páratlan. Három öböl érintésével egy felejthetetlen élménnyel gazdagodhatunk. Első megállónk a kristálytiszta, kékes-zöldes árnyalatú, egzotikus Agios Ioannis öble (Vasilis paradise), mely kizárólag csak hajóval közelíthető meg. Egy családi hangulatú közös piknikben (rablóhús, rizs, saláta) vehetünk részt a fák árnyékában, maga a „taverna” pedig a kapitány saját keze által készült. Következő strandolási lehetőségünk Apella öble lesz, ahol fürdőzhetünk, pihenhetünk, búvárkodhatunk. Különleges varázsa a környező domboldalakon zöldellő mediterrán fenyők borításában rejlik, az elmúlt években a svájciak a legszebb partnak választottak meg. Utunk utolsó állomása Kyra Panagia öble, ahol egy félórás nyílt vízi fürdőzésen vehetünk részt, így a nap végén ismét a tengerbe csobbanva hűsítjük le magunkat.

Ár: 35 EUR

 

KARPATHOSZI EST
Legyünk egy estére igazi karpathosziak!  A görögséghez hagyományosan hozzátartozik a népi tánc, a népdaléneklés és a hosszan elnyúló étkezések sora. A görögök nagyon büszkék arra, hogy szenvedélyesen szeretnek táncolni, a ritmus a vérükben van. Ezen az estén Ammopi egyik hangulatos tengerparti tavernájában (20:30-23:30) egy vacsora közben, korlátlan bor (vörös, fehér) fogyasztás mellett, a tipikus karpathoszi és krétai táncokkal ismerkedhetünk meg. Egy kiváló táncegyüttes előadásában élőzene kíséretében a bátrak akár a Syrtaki és a Pano Choro alaplépéseit is elsajátíthatják.

Ár: 37 EUR

 

SZIGETTÚRA
A félnapos buszos kirándulás alatt a sziget főbb nevezetességeit keressük fel. Első megállónk Aperi települése lesz, mely a sziget korábbi fővárosa volt 1992-ig, útközben a buszról láthatjuk majd Agia Fotini 5. századi bizánci templom maradványait. Aperi napjainkig a leggazdagabb településnek számít, a Karpathoszi Püspökség központja, temploma és ikonosztáza egyedülálló. Volada településén keresztül haladva Othos faluban lesz a következő megállónk, immáron 520 méteres magasságban járva. Itt a líra (hangszer) készítésének rejtelmeivel ismerkedünk meg, majd igény szerint betekinthetünk egy tipikus karpathoszi házba miképp is éltek régen a helyiek. A nyugati oldalra érkezvén Pilesben a mezőgazdasági „múzeumban” egy picit az időben visszautazunk, miközben Kassos szigetének látványa tárul elénk. Finiki halászfalu közelében Adiában egy hangulatos tavernában ebédelünk a tengerparton ahol több féle előételt és ízletes kecskehúst szolgálnak fel (A kirándulás ára tartalmazza az ebédet). Arkassan áthaladva Menetesben csodálatos fényképeket készíthetünk a hegyoldalában fekvő színes kis házakról, mely tökéletes befejezése lesz kirándulásunknak.

Ár: 45 EUR

 

SARIA
Pigadiából indulunk, majd Diafani települését érintve kb. egy 2,5 órás hajókázás után kötünk ki Saria kis szigetén, mely napjainkra már teljesen lakatlanná vált. Palatia (Nissyros ókori városának romjaira épült) egy picike kavicsos öböl, melynek kristálytiszta vizében úszkálhatunk, barlangjaiban búvárkodhatunk. A túrázás szerelmesei felsétálhatnak a legmagasabb pontjára (30perc),ahol megcsodálhatják a Szent Zacharia kápolnát illetve a megmaradt kalóz házak kőfalmaradványait, melyek a középkorban arab stílusban épültek. A hajó legénysége egy kellemes hangulatú piknikkel kedveskedik igény szerint (A kirándulás ára nem tartalmazza az ebédet). A délutáni órákban érkezünk vissza a fővárosunkba.

Ár: 42 EUR

 


A fakultatív programok magyarul csak megfelelő létszám esetén indulnak. Részletekről a telepített idegenvezető a helyszínen ad tájékoztatást.

Az árak tájékoztató jellegűek.