Hozzájárulok, hogy a weboldal látogatásakor a számítógépemen sütiket (cookie) helyezzen el, amelyek segítségével az oldalon tett látogatásom adatait webanalitikai céljából felhasználják.
Részletes tájékoztatás a Adatkezelési tájékoztató dokumentumban található. További információ.   Rendben, elfogadom

Poggyász-szabályok

Poggyászfeladás

A poggyászfeladás a check-in pultnál történik a jegykezelés során. Minden feladandó poggyászt névcímkével kell ellátni, ezeket a jegykezelőtől lehet kérni. A poggyász biztonságosabb feladása érdekében az utascsarnokban térítés ellenében lehetőség van a csomagok befóliázásra is, mely egyben védi a csomagok állagát is.

A feladandó poggyászok maximális súlyát a fuvarozó légitársaság határozza meg, melyről a légitársaság honlapján tájékozódhat. A megengedett súly túllépése esetén kilogrammonkénti túlsúlydíjat kell fizetni, melynek mértéke a célállomás távolságától is függ. Beszállókártyát csak az után adják ki, hogy az utas befizette a kiszabott túlsúlydíjat a poggyászára.

 

Általános szabályok

Feladott poggyász

A feladandó poggyászok maximális megengedett súlya általában 20 kg lehet, de egyes légitársaságok szabályai eltérhetnek egymástól. Komoly különbségek lehetnek például a hagyományos és az úgynevezett diszkont légitársaságok előírásai között.

Babakocsira, tolószékekre külön poggyászcímkét ragasztanak a jegykezeléskor, és egészen azokat a repülőgép ajtajáig lehet használni. Onnan a rakodók viszik le a csomagtérbe majd hozzák fel érkezéskor a repülőgép ajtajához.

A feladott poggyászok is átesnek biztonsági ellenőrzésen. Amennyiben az átvilágításnál olyan tárgyat fedez fel a biztonsági szolgálat, amely pontosabb ellenőrzést kíván, a csomag tulajdonosát visszakísérik az ellenőrzési ponthoz, és megkérik a csomag kinyitására. Jelenlétében ellenőrzik annak tartalmát.

 

Kézipoggyász

A jegykezelők hivatottak eldönteni, hogy melyik poggyász minősülhet kézipoggyásznak, azaz mi vihető fel a repülőgép fedélzetére. Bár a szabályok légitársaságonként változhatnak, a kézipoggyász általánosan elfogadott mérete: 115 cm (pl: 23cm x 41cm x 51cm), súlya: 3-10 kg között kerül meghatározásra. Amennyiben a kézipoggyász túl nagy, vagy túlsúlyos, föl kell adni a többi feladott poggyásszal együtt. Kézipoggyászba érdemes csomagolni az utazás közben hasznos dolgokat, például személyi és úti okmányokat, könyvet, gyógyszert vagy zsebkendőt, valamint nagyobb értékeinket. 

 

Wizzair szabályok:

2017. október 29-ével új szabályok érvényesek a poggyászokra!

A WIZZ járatain minden utas az alábbiakat hozhatja magával:

• egy darab kézipoggyászt, amely legfeljebb 55 × 40 × 23 cm méretű és legfeljebb 10 kg tömegű;

• legfeljebb hat darab feladott poggyászt, amelyek tömege egyenként legfeljebb 32 kg;

• a biztonsági ellenőrzést követően, a repülőtéri „duty free" üzletekben vásárolt tárgyakat.

Ha foglalását nem egészítette ki a WIZZ elsőbbségi beszállással, előfordulhat, hogy kézipoggyászát nem viheti a fedélzetre, így a beszállásnál át kell adnia. Ezt az alábbiak egyikével kerülheti el:

• Legkésőbb 3 órával az indulás előtt egészítse ki foglalását a WIZZ elsőbbségi beszállással.

•Az utasfelvételkor adja fel kézipoggyászát ingyenesen.

•Csak egy kisebb táskát (40 × 30 × 18cm) hozzon a fedélzetre, amelyet az ülés alatt helyez el.

Megjegyzés: Ha 20 kg-os poggyászt vásárolt, ám csomagja ennél nehezebb, a repülőtéren kilogrammonként 10 euró többletdíjat kell fizetnie.

 

Ryanair szabályok:

2017. november 1-től a Ryanair olcsóbb és egyszerűbb feladott poggyászokra vonatkozó irányelvet vezet be: egységes ár (25 euró) és egy méret (20 kg).

Minden utas a vonatkozó feladott poggyász díj megfizetésével legfeljebb két csomagot adhat fel, és a kezdeti foglalás alkalmával megválaszthatja, hogy 20 kg súlykorlátozással kívánja-e feladni a csomago(ka)t. A foglalás ténye után legkésőbb 4 órával a járat menetrend szerinti indulása előtt a foglaláshoz az interneten további feladott poggyászt igényelhet.

Az utasok egy kézipoggyászt, amelynek mérete max. 55 cm x 40 cm x 20 cm és 10 kg súlyú lehet, illetve egy kisméretű táskát pl. kézitáska, laptoptáska stb., melynek mérete max. 35 cm x 20 cm x 20 cm vihetnek magukkal, amennyiben elsőbbségi beszállás szolgáltatást vagy Plus/Flexi Plus jegyet vásároltak. Az elsőbbségi beszállás szolgáltatás ára 5 euró, és vagy a járat foglalása során vásárolható meg.

Amennyiben nem vásárolt elsőbbségi beszállás szolgáltatást vagy Plus/Flexi Plus jegyet, akkor is 2 poggyászt vihet magával, azonban a 10 kg-os kézipoggyászt felcímkézik a beszállókapunál, és a poggyásztérben helyezik el, amelynek nincs további díja. A kisebb poggyászt felviheti magával az utastérbe.

A fedélzeti helykorlát miatt csak 90 darab kézipoggyász (55 cm x 40 cm x 20 cm) szállítható a fedélzeten. A fennmaradó kézipoggyászokat ingyenesen a repülőgép csomagterében szállítjuk.