Szicília

SZICÍLIA

FAKULTATÍV PROGRAMOK

 

SAVOCA és FORZA D´AGRO (fél napos)
F.F. Coppola Forza d´ Agro és Savoca nevű településeken forgatta a 4Oscar dijjal jutalmazott filmjét, a "Keresztapát". Ha valaki szeretne igazán hamisitatlan sziciliai falvakba eljutni, akkor feltétlenül érdemes fél napot ádozni erre a két településre. Savoca háromszáz méter magasan fekszik a tengerszint felett. Egy hatalmas, kettéhasadt sziklára épült, a valamikor selyemvásárairól hires település. Itt játszódnak a "bárjelenetek" a "BAR VITELLI" teraszán. Maria (+ 2009) a tulajdonosnő a film szereplőitől nem fogadott el pénzt a bárban fogyasztottakért. A hajdani kolostor az altemplomi részében 32 mumifikált holttest látható.Itt ugyan nincs belépődij, de illik adományt adni!!!! A San Michele templom előtti teraszon temették el a meg nem keresztelt gyermekeket. Szürke gránitlapra vésett üzenet emlékeztet rájuk. Forza d´ Agro 420 méter magasan fekszik a Ion tenger felett. A Szent Háromság tisztelerére felszentelt templomban Giacobello Da Messina különös festményét csodálhatjuk meg. Bár a fesményeken sosem látható az angyalok neme, a mester -talán a világon egyedülálló módon- nőkként jeleniti meg a három angyalt, akik meglátogatják Jakobot. Az "Anya-templom" altemplomában preparálták hajdan a múmiákat. A templomban Alexandriai St Katalin karrarai márvány-szobra mellet megcsodálhatjuk a XIII.sz.i feszületet is a mivesen faragott stallum mellett. Ezen a településen is forgattak a filmből jeleneteket. A ma is használt nagy templomban tartották a film szerint Michel és Appolonia az esküvőjét.

Részvételi díj: kb 35 euro

 

CATANIA-ETNA (egész napos)
Reggeli órákban indulás Cataniaba, kezdve a mediterrán nyüzsgő piac megismerésével, majd a belvárosban a Via Etna barokk palotáit valamint a híres elefántos dísz kutat csodálhatjuk meg. Délután Európa legnagyobb, máig működő vulkánjának oldalában utazunk lávafolyamokon keresztül. Megtekinthetjük, és körbejárjuk a Szilveszter krátereket. Fak. Lehetőség: kabinos felvonóval 2500 m-ig, majd tovább utazni dzsippel 3000 m-ig a központi kráterek aljáig.

Részvételi dij: kb 45 Euro/fő

 

LIPARI és VULCANO (egész napos)
Kora reggel indulunk Milazzoba, ahonnan 9 órakor indul a Taranto Navigazione hajótársaság elegáns hajóinak egyike a vulkanikus szigetcsoport felé. A hajókon bár és mosdók is vannak. kb. 1 órás hajózás után érkezünk meg 7 vulkánikus sziget legnagyobbikára, Liparira. Itt közös séta keretében fedezzük fel ennek gyönyörű szigetnek apró zugait, virágos sikátorait. Sétánk során megkóstolhatjuk a sziget egyik fontos termékét, a kapribogyót, vagy a kapri savanyitott vagy sóban pácolt termését, a kukuncsát. Az" asszonyok lépcsőjén" jutunk föl a görögök hajdani akropoliszához, ahol a barokk stilusban épült, St. Bartalomeo tiszteletére emelt templomot tekinthetik meg szabadidőben,. Közös séta a szabadtéri arheologiai múzeumban. Kb. másfél óra szabadidő után indulunk tovább Vulcano szigetére. Fél óra múlva köt ki hajónk a Porto Levantéban. Itt a fekete homokos strand, ill. egy természetes medence várja a túristákat. Utóbbiban dagonyázhatnak az elszántak.

Belépő: 2 Euro+1 Euro a zseton, amivel az édesvizű zuhany használható. A mai napig aktiv vulkáni szigeten ajándéktárgy üzletek és éttermek találhatók. 16 órakor indul vissza hajónk Milazzóba, ahova kb 17 órára érkezünk.
Részvételi dij: kb 70 Euro

 

SIRACUSA (félnapos) 
Délután látogatás a szigetre épült óvárosba (Arethusa – forrás, székesegyház, stb.) Majd a régészeti parkban tanulmányozzuk az ókori görög és római korok dicső emlékeit (színház, amfiteátrum, Dionysos füle, Hieron – oltár stb.)

Részvételi díj: kb 50 euro

 

MESSINA-TINDARI (egésznapos)
Messina, a messinai szoros mentén fekszik a sziget északkeleti csücskében. Elsőként megtekintjük a Krisztus király templomát (Tempio Cristo Re) ami 60 m tengerszint feletti magasságban lenyűgöző panorámával rendelkezik  a messinai szorosra, a kikötőre, valamint Szicília védőszentjét ábrázoló  Leveles Madonnára, ami egy hatalmas fogadalmi oszlopon  köszönti  az érkező hajókat.  Innen kellemes közös sétát teszünk a központba megtekintve a városházat, a Catalani téren található XII. sz.-i Santissima Annunziata dei Catalani templomot, a Dóm téren a  XV. sz.-i Orione szökőkutat, a messinai dómot a mellette lévő modern Harangtornnyal ami a déli harangszóval kezdi híres  színjátékát. Az épület déli oldalán található  a legnagyobb és a legösszetettebb mechanikus és csillagászati óra a világon. Ezt követően tovább folytatjuk az utunkat az északi parton, hogy megcsodálhassuk a hegyfokon II. Dionüszosz alapította Tindarys városát.  A feltárások helyén az ókori Városfal, a Görög Színház és a nagy árkádos Bazilika láthatók. A modern Tindariban a híres Tindari kegyhelyet látogatjuk meg, amelynek oltárán a bizánci Fekete Madonna  csodálható meg. A Kegyhely előtt a Piazza Belvedere-ről  csodálatos kilátásban lesz részünk. A sziklafok lábánál kis tavacskák találhatók, melyeket homokpadok vesznek körül, s az apály-dagály változásával mindig különböző mértékben látszanak ki. Fentről érdekes látvány, csodás kilátás.

Részvételi díj: kb 50 euro

 

PANAREA-STROMBOLI (egésznapos)
Indulás kb 10 orakkor Milazzo kikötőjébe, onnan 11:00-kor indul a kirándulóhajó. Első megállónk egy kb 1 órás tengeri hajókázás után  Panarea szigete, itt 2 óra fakultatív program, ahol lehetőség van Panarea szűk utcáin megcsodálni az ősi falut és megkóstolni a helyi specialitásokat egy kellemes  tengerparti kis vendéglőbe, de akár napozni fürdőzni a Zimmari strandon. Innen  tovább hajókázunk Stromboli szigetre, ahol európa legaktívabb vulkánja található. Az út során kis kitérőt tesz a hajó hogy megtekinthessük a mesés sziklás kis barlangocskákat, mini szigeteket, valamint Strombolihoz közeledve körbehajózzuk a szigetet, hogy megtekinthessük a festői Ginostra falut. Ezt követően fakultatív program a szigeten, majd napnyugtakor visszaszállás a hajóra, hogy egy tipikus helyi könnyű vacsora után megközelítsük hajóval azt a helyet, ahol Stromboli páratlan vulkánkitöréseit csodálhatjuk. Érkezés a szállásra kb 23:00.

Részvételi díj: kb 95 euro

 

NOTO-FONTANE BIANCHE Lido Sayonara (egésznapos)
Noto a sziget délkeleti részén fekszik és méltán nevezik Szicília barokk fővárosának. A XVII. században teljesen újjáépítették egy pusztító földrengés miatt. A mai napig megőrizte késő barokk építészeti jellegét. A város számos gyönyörű templommal büszkélkedhet, szám szerint 35-tel!! Az újjáépített Noto legnagyobb kiterjedésű területén templomok, paloták, terek és lépcsők kaptak helyet, amelyek három egymással párhuzamos út mentén helyezkednek el. A város központjában áll az egyházi és világi hatalmat jelképező  dóm. Innen kb 20 perc múlva megérkezünk Szicilia legcsodálatosabb fehér homokos tengerpartjára. Az ár tartalmazza a Sayonara strand napernyő és 2 napozóágy használatát.

Részvételi díj: kb. 55 Euro

 


A fent említett fakultatív programok ízelítőül szolgálnak.

A kirándulások magyar idegenvezetéssel minimum létszámhoz kötöttek.
Az árak tájékoztató jellegűek, és bizonyos belépőjegyeket nem tartalmaznak.